Skip to main content
2022-nlConsumenten

Circular Monday & Green Friday: tweedehandssector roept op om kasten, zolder en kelder leeg te maken

By 21 november 2022januari 30th, 2023Geen reacties

Naar aanleiding van Circular Monday (21 november) en Green Friday (25 november) roepen vier grote spelers in de tweedehandssector – de Kringwinkels, Cash Converters, HappyTroc en 2dehands.be – samen op om tweedehandsspullen weg te schenken of te koop aan te bieden. Als gevolg van de economische crisis kopen steeds meer mensen tweedehands uit financiële noodzaak. Ook in de eindejaarsperiode – met Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw – zijn tweedehandsgeschenken of een gebruikte feest-outfit zeer waardevolle opties. Om ervoor te zorgen dat het aanbod aan kwaliteitsvolle tweedehandsartikelen de vraag kan bijhouden, lanceren de vier initiatiefnemers daarom een oproep bij alle Belgen om hun (kleer-)kasten, zolder, kelder of garage op te ruimen en alle ongebruikte spullen weg te schenken of te verkopen. Dit levert niets dan voordelen op: we doen er iemand anders een plezier mee, we besparen een hoop grondstoffen en CO2, we krijgen een opgeruimd huis, en we verdienen er eventueel nog wat extra budget mee.

Als tegengewicht voor Black Friday en Cyber Monday, dagen waarop de wereld massaal aan het shoppen slaat, werden Green Friday en Circular Monday in het leven geroepen. 23,6% van de Belgen is intussen vertrouwd met het begrip Green Friday en 17% kent Circular Monday, zo blijkt uit een onderzoek[1] van 2dehands, HappyTroc, de Kringwinkel en Cash Converters bij 2.000 Belgen.

De Kringwinkels, Cash Converters, HapyTroc en 2dehands.be grijpen Circular Monday en Green Friday dit jaar aan om de Belgen nog meer aan te zetten tot hergebruik. Het is immers van belang dat steeds meer mensen hun spullen die ze niet langer nodig hebben, weggeven of verkopen. Extra aanbod van kwaliteitsvolle tweedehandsgoederen is broodnodig om aan de stijgende vraag te voldoen. Uit een onderzoek begin oktober, blijkt een drastische stijging in het aantal mensen die aangeven dat ze gebruikte spullen aanschaffen uit pure financiële noodzaak. Begin april gaf 1 op 7 Nederlandstaligen (14,9%) dit aan. Nauwelijks zes maanden later is dit al 1 op 5 (21,1%). Bij de Franstaligen is de trend nog meer uitgesproken: van 1 op 4 begin april (26,5%) stijgt het aantal ondervraagden die uit financiële noodzaak kiezen voor tweedehands begin oktober naar 1 op 3 (33,3%).

De reflex om ongebruikte spullen van de hand te doen is nog veel te weinig aanwezig. Zo blijkt bijvoorbeeld dat we in de helft van de gevallen (48,4%) geen afstand doen van onze smartphone of PC, wanneer we een nieuwe kopen. Slechts 12,2% verkoopt zijn oude toestel en 20,3% schenkt het weg. Nochtans is er absoluut vraag naar tweedehands toestellen. Ook bij smartphones en PC’s raakt tweedehands intussen goed ingeburgerd. 18,5% van de Belgen stelt te overwegen om een gebruikte zaktelefoon of computer te kopen. Gevraagd om de beweegreden, dan zien we op de eerste plaats “omdat het goedkoper is” (27,5%), gevolgd door “het is beter voor het milieu” (23,3%) en “dit zorgt voor minder afval” (18,5%).

[1] Dit online onderzoek werd in maart 2022 uitgevoerd door iVOX, in opdracht van 2dehands, HappyTroc, De Kringwinkel en Cash Converters. 2.000 Belgen werden ondervraagd, representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma.