Skip to main content

Een kwart van de ouders (24%) met schoolgaande of studerende kinderen hebben geen idee hoeveel de studies van zoon- of dochterlief jaarlijks kosten. Tegelijk is vier op de tien (40,8%) van oordeel dat deze kosten stilaan onbetaalbaar geworden zijn. Intussen zien we dat tweedehands in de lift zit: 37,8% van de Belgen heeft de afgelopen 12 maanden iets tweedehands gekocht, versus 35% een jaar eerder. Dit blijkt uit een onderzoek bij ruim 2.000 Belgen in opdracht van 2dehands, HappyTroc/HappyCash, Cash Converters en De Kringwinkel.

Augustus en september zijn voor gezinnen met schoolgaande of studerende kinderen dure maanden. Niet alleen de spullen die nodig zijn tijdens de les, maar ook de huur en inrichting van een studentenkamer kosten handen vol geld. Het is goed dat ook hier een bewuste keuze voor tweedehands steeds normaler wordt. Door de inflatie zal dit succes enkel toenemen. Bepaalde schoolspullen of meubelen en huisraad voor een studentenkot tweedehands aanschaffen in plaats van nieuw, levert immers een flinke besparing op.

Voor diegenen die al voor tweedehands schoolspullen gewonnen zijn, primeert het financiële aspect: 29% van de ouders geeft aan op die manier geld te kunnen besparen, 27,2% vindt dat nieuw niet hoeft. 18,5% bekent zelfs over onvoldoende financiële middelen te beschikken om alles nieuw te kopen. 15,4% wil op die manier ook iets voor het milieu doen en 9,9% vindt het gewoon gezelliger en leuker om een studentenkamer te kunnen inrichten met tweedehands spullen.

Waarom koop je bepaalde spullen voor studentenkot tweedehands?NederlandstaligFranstalig
Ik kan op die manier geld besparen30,1%27,2%

Het is maar een studentenkot, nieuw hoeft niet
30,6%21,9%

Het is beter voor het milieu
8,8%25,7%
Het is gewoon gezelliger en leuker11,6%7,1%
Ik heb onvoldoende financiële middelen om alles nieuw te kopen18,8%18,0%

Vooral bij de inrichting van een studentenkamer kiezen ouders of studenten er in bepaalde gevallen voor om spullen een tweede, derde of vierde leven te geven. In de top-10 van zaken die het vaakst tweedehands worden aangeschaft zien we naast huisraad en witgoedtoestellen ook meubilair en ICT-spullen.

Welke spullen koop je voor je schoolgaande kinderen of kotstudenten eventueel tweedehands?
1Borden en glazen54,8%
2Potten en pannen40,5%
3Microgolfoven38,7%
4Koffiezet37,0%
5Printer36,6%
6Bureaulamp35,6%
7Bureaustoel34,5%
8Laptop30,5%
9Boekentas24,4%
10Rekenmachine23,8%

Jammer genoeg beschouwt nog niet iedereen tweedehands als de voor de hand liggend keuze. 27,2% van de ouders kopen enkel nieuw, omdat ze voor hun kinderen ‘alleen het allerbeste’ willen, of in 17,9% van de gevallen doen ze dit uit gewoonte: ‘we kopen thuis alles nieuw, dus waarom zouden we voor studenten tweedehands kopen?’

Waarom koop je bepaalde spullen voor studentenkot nieuw ?NederlandstaligFranstalig
Voor mijn kinderen wil ik enkel het allerbeste30,5%22,6%
Thuis kopen we alles nieuw, dus waarom zouden we op kot plots anders doen9,1%30,0%
Nieuw is degelijker19,5%10,9%
Op tweedehands heb je geen garantie13,7%9,6%
Ik heb voldoende fianciële middelen om alles nieuw te kopen4,9%6,5%

Eva Verraes, directeur van HERW!N, de koepel van onder meer de Kringwinkels: “Het zou eigenlijk niet meer dan normaal mogen zijn dat elk kind het nieuwe schooljaar kan beginnen met een boekentas en alle noodzakelijke schoolspullen. Met de Kringwinkel hebben we verschillende “terug-naar-school-acties” waar we schrijfgerief, pennenzakken, boekentassen, mappen aanbieden aan zeer democratische prijzen. We doen ook een oproep om boekentassen in te zamelen zodat we die via de scholen kunnen schenken aan kinderen die het moeilijker hebben.”

Aleksandra Vidanovski, woordvoerster van 2dehands: “Nu het einde van de grote vakantie in zicht is, breekt voor veel ouders weer een dure periode aan. We willen dat onze kinderen perfect uitgerust het nieuwe schooljaar kunnen aanvatten en daar komt heel wat bij kijken. Het is mooi om te zien dat daarin de keuze voor tweedehands steeds normaler wordt. We verwachten dat deze trend zich de komende jaren gaat voortzetten. Dit jaar wellicht nog meer dan anders. Door de huidige leveringsproblemen en stijgende prijzen, wordt de keuze voor tweedehands immers voor een nog grotere groep mensen een aantrekkelijke oplossing”.

Kevin Kaeses, algemeen directeur van Cash Converters: “De afgelopen maanden is het leven er weer een pak duurder op geworden. Meer en meer ouders en kinderen zijn er zich van bewust dat een recente tweedehands smartphone, tablet of laptop absoluut OK is. Op die manier kunnen ze een flinke cent besparen – gemiddeld 30 tot 50% ten opzichte van de nieuwprijs – en dragen ze een een steentje bij aan het milieu.”

Alexis Macé, communicatieverantwoordelijke van de groep HappyTroc/HappyCash: “Elk jaar in augustus en september merken we een stijging van 15 tot 20% in de vraag naar klein electro, meubilair, laptops en tablets. Elke student wil het nieuwe school- of academiejaar graag aanvatten in een gezellige, goed uitgeruste studentenkamer. We horen het steeds vaker bij onze klanten: tweedehands is niet enkel goedkoper, je bewijst ook het milieu een dienst. 90% van onze producten worden door particulieren gebracht en komen van minder dan 10 km rond onze winkels.”

Methodologie
Het online onderzoek werd van 26 maart en 1 april 2022 uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van 2dehands, De Kringwinkel, Cash Converters en HappyTroc/HappyCash. 2.000 Belgen werden bevraagd. Het onderzoek is representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bedraagt 2,19%.