Skip to main content
2023-nlConsumenten

Back to school : Belg betaalt gemiddeld 433 euro huur per maand en besteedt nog eens 783 euro aan de inrichting van een kot of studentenkamer

By 27 augustus 2023augustus 30th, 2023Geen reacties

Hergebruik in de lift, ook schoolspullen kopen we steeds vaker tweedehands

Met de start van het nieuwe schooljaar breken opnieuw dure tijden aan voor ouders van schoolgaande of studerende kinderen. Gelukkig zien we dat tweedehands in de lift zit: 38,5% van de Belgen heeft de afgelopen 12 maanden iets tweedehands gekocht, versus 37,8% een jaar eerder en 35% twee jaar geleden. Vooral bij de inrichting van een studentenkamer kiezen ouders of studenten er in bepaalde gevallen voor om spullen een tweede, derde of vierde leven te geven. De huur van een studentkot loopt immers al hoog op. Gemiddeld besteden we hieraan 433 euro per maand (Nederlandstaligen 468 euro, Franstaligen 407 euro).  Voor de eigenlijke inrichting van het kot trekken we gemiddeld nog eens 783 euro uit (Nederlandstaligen 789 euro, Franstaligen 777 euro).  In de top-10 van zaken die het vaakst tweedehands worden aangeschaft zien we naast huisraad en witgoedtoestellen ook meubilair of ICT materiaal. Dit blijkt uit een onderzoek bij ruim 2.000 Belgen in opdracht van 2dehands, HappyTroc/HappyCash, Cash Converters en Kringwinkel.

Welke spullen koop je voor je studerende kinderen of kotstudenten eventueel tweedehands?
1. Bureau 55,1%
2. Decoratie 53,6%
3. Bed 52,8%
4. Bureaustoel 50,5%
5. Borden, glazen, bestek 47,4%
6. Koffiezet 45,4%
7. Televisie 44,9%
8. Potten en pannen 44,8%
9. Tafel en stoelen 43,8%
10. Printer 42,6%

Augustus en september zijn voor gezinnen met schoolgaande of studerende kinderen dure maanden. Naast de standaard boeken, schriften en mappen krijgt zoon of dochterlief straks weer het obligate boodschappenlijstje met benodigdheden mee naar huis. Ook schoolspullen zijn er de afgelopen jaren niet goedkoper op geworden. Het is goed dat ook hier een bewuste keuze voor tweedehands steeds normaler wordt. Bepaalde schoolspullen of meubelen en huisraad voor een studentenkot tweedehands aanschaffen in plaats van nieuw, levert immers een flinke besparing op.

Voor diegenen die al voor tweedehands schoolspullen gewonnen zijn, primeert het financiële aspect, al ligt het accent iets anders boven en beneden de taalgrens. 31,9% van de Nederlandstalige ouders geeft aan op die manier geld te kunnen besparen, tegenover 11,2% van de Franstaligen. Een omgekeerd beeld zien we, als het gaat over de financiële noodzaak: een kwart van de Franstaligen koopt schoolspullen 2dehands omdat ze onvoldoende middelen hebben om alles nieuw te kopen. Ten noorden van de taalgrens is dat “maar” één op de tien.

 Waarom koop je bepaalde spullen voor studentenkot tweedehands ? Nederlandstalig Franstalig
Ik kan op die manier geld besparen 31,9% 11,2%
Het is maar een studentenkot, nieuw hoeft niet 28,5% 20,3%
Het is beter voor het milieu 11,5% 14,8%
Het is gewoon gezelliger en leuker 17,2% 27,5%
Ik heb onvoldoende financiële middelen om alles nieuw te kopen 10,9% 26,2%

Een kwart van de ouders vindt het niet nodig om een boekentas of rugzak nieuw aan te schaffen. Ook op een tweedehands rekenmachine, die kinderen voor de wiskunde of fysicales maar beperkte tijd nodig hebben of turnkledij, die zoon of dochter al snel weer ontgroeit is, kun je beslist flink wat budget besparen.

Welke schoolbenodigdheden koop je voor je schoolgaande kinderen eventueel tweedehands?
1. Boekentas/rugzak 25,4%
2. Rekenmachine 21,7%
3. Turnkledij 20,3%
4. Smartphone 19,7%
5. Meetlat/gradenboog 19,2%
6. Laptop 19,1%
7. Printer 17,2%
8. Passer 17,0%
9. Zwembroek/badpak 16,4%
10. Brooddoos 14,1%

Jammer genoeg beschouwt nog niet iedereen tweedehands als de voor de hand liggend keuze. 22,6% van de ouders kopen enkel nieuw, puur uit gewoonte: ‘we kopen thuis alles nieuw, dus waarom zouden we voor studenten tweedehands kopen ’18,8% opteert voor nieuw omdat ze ervan uitgaan dat ‘nieuw degelijker is dan tweedehands’.

 Waarom koop je bepaalde spullen voor studentenkot nieuw ?  
Thuis kopen we alles nieuw, dus waarom zouden we op kot plots anders doen 22,6%
Nieuw is degelijker 18,8%
Tweedehands is onhygiënisch 16,6%
Ik heb voldoende fianciële middelen om alles nieuw te kopen 16,1%
Voor mijn kinderen wil ik enkel het allerbeste 13,2%

Aleksandra Vidanovski, woordvoerster van 2dehands: “Nu het einde van de grote vakantie in zicht is, breekt voor veel ouders weer een dure periode aan. We willen dat onze kinderen perfect uitgerust het nieuwe schooljaar kunnen aanvatten en daar komt heel wat bij kijken. Het is mooi om te zien dat daarin de keuze voor tweedehands steeds normaler wordt. We verwachten dat deze trend zich de komende jaren gaat voortzetten. Dit jaar wellicht nog meer dan anders. Door de stijgende prijzen, wordt de keuze voor tweedehands immers voor een nog grotere groep mensen een aantrekkelijke oplossing”.

Kevin Kaeses, algemeen directeur van Cash Converters: “De afgelopen maanden is het leven er weer een pak duurder op geworden. Meer en meer ouders en kinderen zijn er zich van bewust dat een recente tweedehands smartphone, tablet of laptop absoluut OK is. Op die manier kunnen ze een flinke cent besparen – gemiddeld 30 tot 50% ten opzichte van de nieuwprijs – en dragen ze een een steentje bij aan het milieu.”

Alexis Macé, communicatieverantwoordelijke van de groep HappyTroc/HappyCash: “Elk jaar in augustus en september merken we een stijging van 15 tot 20% in de vraag naar klein electro, meubilair, laptops en tablets. Elke student wil het nieuwe school- of academiejaar graag aanvatten in een gezellige, goed uitgeruste studentenkamer. We horen het steeds vaker bij onze klanten: tweedehands is niet enkel goedkoper, je bewijst ook het milieu een dienst. 90% van onze producten worden door particulieren gebracht en komen van minder dan 10 km rond onze winkels.”

 Methodologie 
Het online onderzoek werd van 25 maart en 6 april 2023 uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van 2dehands, Kringwinkel, Cash Converters en HappyTroc. 2.000 Belgen werden bevraagd. Het onderzoek is representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bedraagt 2,08%.